beszéljünk a támogatásokról

támogatások

A támogatások között megkülönböztetjük a hitelekkel összefüggő támogatásokat, valamint az SZJA visszatérítéssel kapcsolatos támogatásokat (vagyis adójóváírásokat).

Kezdjük is az utóbbival, vagyis az Adójóváírásokkal. Ezeket általában valamilyen meghatározott cél miatt tudjuk visszaigényelni, és a hangsúly a VISSZAIGÉNYELNI szón van, ugyanis a befizetett adónkból tudjuk érvényesíteni ezeket a kedvezményeket.

De mi mindenre vehető igénybe a visszatérítés?
– magánorvosi költségekre
– szűrővizsgálatokra
– gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre
– optikai termékekre
– gluténmentes élelmiszerek vásárlására
– lombikbébi kezelésre
– őssejt levétel, feldolgozás és tárolás
– szülési támogatásra
– gyes, gyed kiegészítésre
– hiteltörlesztésre
– táppénz kiegészítésre
– munkanélküli segély kiegészítésre
és még nagyon sok minden másra.

Ezekre a szolgáltatásokra akkor tudjuk igénybe venni az adóvisszatérítést, amennyiben rendelkezünk Egészség-, és/vagy önsegélyező pénztárral. A legtöbb ügyfelünk találkozott már ezekkel olyan formába, hogy a munkáltatója cafetéria keretén belül biztosít neki egy meghatározott havi keretet, azonban sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a saját költésük után 20% ADÓJÓVÁÍRÁSRA JOGOSULTAK. Ennek a pontos menetéről és részletéről kérjen segítséget szakképzett, minősített tanácsadóinktól.

Hitelekkel összefüggő támogatások

CSOK: a legismertebb támogatási forma, amit kezdetben csak egy szűkebb célközönség tudott igénybe venni, ma már viszont azt tapasztaljuk, hogy 3 lakásvásárlásból 2-ben igénybe veszik ügyfeleink. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, ahogyan a nevében is benne van családok számára kívánja megkönnyíteni a saját otthon teremtését vissza nem térítendő támogatás formájában. Ezt meglévő és vállalt gyermekek után is igénybe lehet venni, ez esetben mindkettőre különböző feltételek vonatkoznak. A támogatás összege 600.000-10.000.000 Ft között változik az ingatlan alapterületétől, típusától és a gyerekek számától függően.

OTK: Otthonteremtési Kamattámogatott hitel egy jelzáloghitel fajta amit a CSOK kiegészítéseként lehet igényelni (2 vagy több gyermek megléte vagy vállalása esetén), önállóan nem igényelhető. Kamata 0 vagy 3% lehet (zöld hiteltől függően).

Felújítási támogatás: azoknak a családoknak, ahol legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek lehetőségük van a ház felújításának költségvetéséből maximum 3 millió forintig terjedően (számla ellenében) visszatérítést igénybe venni.

ÁFA visszatérítés: ház vásárlás vagy építés esetén visszaigényelhető az áfa 5.000.000 Ft-ig.

Illeték mentesség: ingatlan vásárlása esetén 4% vagyonszerzési illetéket kell megfizetni, amiről rendszerint a NAV értesít is minket miután nevünkre került az ingatlan. 2021. január 1-től azoknak a családoknak, akik CSOK igénybevételével vásárolnak ingatlant nem kell ezt megfizetniük, vagyis például egy 40 milliós lakás megvétele esetén 1,6 millió forintot tud spórolni a család.

Hitelelengedés: 2019.07.01-től a második és további gyermeket vállaló családok jelzálog hiteléből 1, a harmadik (vagy további) gyermeket vállalók esetén pedig plusz 4 (összesen 5) millió forintot elenged az állam. Minden további gyermek esetén 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Babaváró támogatás: mindenképpen meg kell említenünk ezt is a támogatások sorában, ugyanis a babaváró hitelt igénylő családok esetében a második gyermek születése esetén a tőketartozás 30%-át elengedi az állam, a harmadik gyermek születését követően pedig a teljes fennálló tőketartozást elengedik.

A támogatások pontos részleteiről és egyéb feltételeiről, kihasználásának módjáról és menetéről érdeklődjenek minősített szakértőinktől.