beszéljünk a hitelekről

hitelek

Alapvetően két nagy típusát különböztetjük meg a hiteleknek:

– jelzálog alapú hitelek
– nem jelzálog alapú hitelek.

A nem jelzálog alapú hitelek leginkább a fogyasztási hitelek, úgy mint hitelkeret, hitelkártya, személyi kölcsön, áruhitel…

Ezekben a közös nevező, hogy az egyetlen fedezet, az maga a jövedelmünk. Ebből kifolyólag ezek a típusú hiteleknek az ügyintézési folyamata gyors és egyszerű a jelzálog alapú hitelekhez képest, viszont a kamata is magasabb.

A jelzálog alapú hiteleket szokták lakáshitelnek vagy vásárlási hitelnek is nevezni. Fontos megjegyezni, hogy ezen belül is megkülönböztetünk lakáscélú és nem lakáscélú hiteleket, azaz szabad felhasználású jelzáloghitelek is léteznek, de most nem ezeket fogjuk bővebben kivesézni.

Lakáscélú hitelek lehetnek:
– vásárlási hitelek
– felújítási hitelek
– bővítése, korszerűsítési hitelek
– hitelkiváltás

jelzáloghitelek

A lakáscélú jelzáloghitelek fő jellemzője, hogy két fedezet is van a hitelben. Az egyik a jövedelmünk, a másik pedig (legtöbbször a megvásárolni vagy felújítani kívánt) az ingatlan.

Hitel felvételénél vannak olyan alapvető szabályok, amiknek meg kell felelni ahhoz, hogy a bankok egyáltalán szóba álljanak velünk.

Az egyik ilyen, hogy minimum 20% önerővel kell rendelkeznünk ingatlan vásárlásához (kivételt tud képezni, ha pótingatlant is bevonunk, de ez már egyedi eset).

A másik a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) ami meghatározza, hogy a jövedelem nagysága és a kamatperiódus hossza alapján a jövedelmem hány százalékát költhető maximum törlesztő részlettel.

Ha ezeket sikeresen teljesítettünk, akkor tudunk tovább haladni az egyéb részletek felé, úgy mint:
– mekkora futamidőre szeretnénk felvenni a hitelt
– milyen kamattal tudjuk igénybe venni
– milyen dokumentumokra van szükségünk az igényléshez
– mennyi az átfutási idő
– milyen kedvezmények igénybevételére vagyunk jogosultak

Természetesen minden hitel és minden ügyfél más, nem lehet rá sablon megoldásokat javasolni, ezért javasoljuk szakértő bevonását már a tervezési fázisban, hogy ne az aláírt adásvételi szerződés után derüljön fény a hitelképességünkben rejlő hiányosságokra, ami sok százezer, akár milliós tanuló pénzzel is zárulhat.