beszéljünk a biztosításokról

MIÉRT HASZNOS A BIZTOSÍTÁS?

Mai világban a biztosítás szót sokszor társítjuk pejoratív jelentéssel, pedig jól használva egy biztosítás akár az totális anyagi csőd állapotától is megóvhat.

A BIZTOSítás alapvetően a BIZTONSÁG szóból ered, és bármelyik típusáról beszélünk is, lényegében azt jelenti, hogy egy meghatározott összegért cserébe a biztosító átvállalja a kockázatot tőlünk az előre nem várt események bekövetkezése esetére.

Rengeteg féle biztosítás létezik a piacon, a teljesség igénye nélkül:
– lakásbiztosítás
– életbiztosítás
– egészségbiztosítás
– balesetbiztosítás
– gépjármű-felelősségbiztosítás
– casco

HOGYAN ÉRDEMES KIVÁLASZTANI A LEGKEDVEZŐBB BIZTOSÍTÁST?

Lakásbiztosítás:
Leggyakrabban előforduló szerződés, a magyar lakosság közel 70%-a rendelkezik vele. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a piacon lévő biztosítások átlagosan 7 évesek, pedig a biztosítók kb. 2 évente jönnek ki fejlesztésekkel, amik fényében érdemes lenne frissíteni ezeket a szerződéseket. És akkor még nem beszéltünk az elmúlt évek elképesztő áremelkedéséről, aminek következtében félő, hogy alulbiztosított lehet az ingatlanunk. Jelzálog hitel mellé kötelező.

Életbiztosítás:
Ezzel a szerződés típussal kapcsolatban vannak a legnagyobb tévhitek, hogy mire is való és különben is mi ez a szerződés. A klasszikus életbiztosítás azt jelenti, hogy a biztosító kockázatot vállal arra, hogy ha egy adott tartamon belül a biztosított meghal, akkor fizet. Ezek általában milliós nagyságrendű szerződések, viszont már pár tízezer forintos éves díjtól elérhetőek, minél fiatalabbak vagyunk, annál olcsóbb. Jellemzően hitelek mellé, családfenntartóknak vagy felelős szülőknek szoktuk ajánlani.

Egészségbiztosítás:
Két nagy típusa van az egészségbiztosításnak. Az egyik, az összegbiztosítások, ami azt jelenti, hogy “baj esetén” egy előre meghatározott összeget térít. Ilyen “baj” lehet például egy vakbélműtét.
A másik típusa az amerikai filmekből már jól ismerhető szolgáltatásfinanszírozó biztosítás. Ez az a szerződés, amikor bizonyos havidíjért cserébe privát orvosi szolgáltatást tudok igénybe venni. Ezek a szerződések ma már egyre elterjedtebbek és nem csak a leggazdagabbak kiváltságai, már havi pár ezer forinttól is elérhetőek, ami komoly segítséget tud jelenteni egy otthon lázasan fekvő beteg számára is.

Balesetbiztosítás:
A lehető legalapvetőbb szerződés, amivel optimális esetben mindenkinek rendelkezni kéne. Hogy miért? Mert egy baleset során statisztikailag 55%-ban a vétlen sérül meg, és ez az a terület amire SEMMILYEN ráhatásunk nincsen, mert lehetünk mi a világon a legkörültekintőbbek, legelővigyázatosabbak, ez NEM RAJTUNK MÚLIK. Ami viszont igen, az az, hogy egy ilyes eset a fizikai sérülésen kívül anyagi veszteséggel is párosul-e? Milyen esetekben tud segítséget nyújtani egy balesetbiztosítás:
– törés, repedés
– közlekedési baleset
– kórházi tartózkodás
– táppénz kiegészítés

Gépjármű-felelősségbiztosítás:
Aki Magyarországon gépjármű üzembentartó vagy tulajdonos, annak kötelező ilyen szerződéssel rendelkeznie. Olyannyira, hogy a törvény szerint büntetést kell fizetni (fedezetlenségi díj) arra az időszakra vonatkozóan, amikor nincs érvényes biztosítás a gépjárművön. A szerződés lényege, hogy amennyiben kárt okozunk az autónkkal, úgy a károkozás mértékét fizeti ki a károsultnak (vagyis nem nekünk fizet). Ezeket a szerződéseket érdemes évente felülvizsgálni, mert egy váltással akár több 10.000 Ft-ot is lehet spórolni éves szinten. Fontos, hogy időben legyen átnézve a szerződés.

CASCO:
Tulajdonképpen ez az autóm életbiztosítása. Amíg a KGFB a másik autó kárát fizeti ki, addig a casco az én autómban keletkező károkra fizet. De miért is érdemes casco szerződéssel rendelkezni? Biztosan hallottunk már autópályára kifutó vadakról, parkolóban cserbenhagyott törött autóról (mondhatni parkolás “bakiról”), vagy természeti katasztrófák okozta súlyos károkról (leszakadó faágak, kidőlt oszlopok stb…). Többek között ezekre nyújt megoldást ez a szerződés, amit saját igényekre szabható a különböző csomagok által.