beszéljünk a Megtakarításról

MIRE GYŰJTÜNK? – MEGTAKARÍTÁSVÁLASZTÁS CÉLOK SZERINT

Alapvetően 4 fő célt különböztetünk meg eddigi tapasztalataink alapján:

– vésztartalék képzés

– saját otthonra való gyűjtés

– gyermekeink jövőjéről való gondoskodás

– idős korunkról való gondoskodás

Maga a megtakarítási időszak az aktív kereső korunkra tehető, viszont a fentieket figyelembe véve fontos szempont, hogy mikor kezdjük el a takarékoskodást ezekre a célokra. Van egy “olcsóbb de hosszabb” és egy “drágább de rövidebb” megoldás… Vagyis lehet korábban kezdeni alacsonyabb havi összegekkel vagy lehet később kezdeni jelentősen nagyobb havi összegekkel ahhoz, hogy a végén ugyan azt az eredményt érjük el.

Ami még fontos szempont, hogy minden megtakarításnak 3 alappillére van: HOZAM, HOZZÁFÉRHETŐSÉG, BIZTONSÁG. Ezek közül mindig csak KETTŐ tud teljes mértékben megvalósulni, így fontos figyelembe venni a megtakarítás célját, amikor kiválasztjuk a számunkra megfelelő pénzügyi terméket.

A kiválasztásnál érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen mértékű szakmai tudást igényel a kiválasztott termék, milyen sűrűn kell vele foglalkozni, tudunk-e szakember segítségét kérni a felmerülő kérdéseinkkel kapcsolatban?

eddigi tapasztalatunk

0 M Ft
kezelt vagyon
0 +
szerződés
0 +
vállalati szerződés

Milyen megtakarítási/befektetési formák érhetőek el a piacon?

Bankszámla: gyűjthetjük pénzünket a számlánkon, ami a legelső lépés szokott lenni. Ennek hatalmas előnye és hátránya is egyben a hozzáférhetősége, mivel vész esetén jól jöhet, de ugyan ennyire veszélyben is van a pénz, ha meglátunk egy visszautasíthatatlan ajánlatot a boltok polcain… Magas likviditása és biztonságossága miatt a hozam termelő képessége igen alacsony, ezt lekötéssel tudjuk picit magasabbra emelni a hozzáférhetőség terhére.

Értékpapírszámla: ez egy csodálatosan sokrétű megtakarítási forma, ahol lényegesen nagyobb hozamokat tudunk realizálni a bankszámlán elérthez képest, ugyan akkor sokkal több szakmai tudást igényel (ha jól szeretnénk csinálni). Értékpapír számlán keresztül érhetőek el a széles körben ismert állampapírok is, amik biztonságosak és szabad szemmel is jól látható kamattal rendelkeznek, de ugyan úgy tudunk magasabb kockázattal és hozampotenciállal rendelkező vállalati részvény és kötvény csomagokat is vásárolni, amihez mindenképpen érdemes szakértői segítséget igénybe venni.

Lakástakarékpénztár: ma már kevésbé elterjedt megtakarítási forma, ugyanis elveszítette legnagyobb piaci előnyét, a 30%-os állami támogatást. Bár mai napig léteznek a piacon és köthetőek új szerződések, amikre pár százalék kamatot még ma is ki lehet használni, viszont a kötött felhasználás miatt mára már kevésbé népszerű termékek.

TBSZ: vagyis tartós befektetési számla legnagyobb előnye a kamatadó mentesség. Ezt nem kifejezetten a havi szintű megtakarítási célokra találták ki, itt célszerű egyszerre nagyobb összeget “lekötni” középtávon (3-5 év), hogy ki tudjuk használni eme előnyét.

Életbiztosításos megtakarítás: ezeket a megtakarítási formákat viszont kifejezetten arra találták ki, ha valaki szeretne hosszú távon (15 év +) akár havi szinten megtakarítani, és szeretné a kamatadó mentességet is kihasználni úgy, hogy ötvözi az értékpapírszámla előnyeivel (kötvény és részvényvásárlási lehetőségek). Gyermekek támogatására kifejezetten népszerű megoldási forma.

Nyugdíjbiztosítás: hasonló az életbiztosításos megtakarítási formához, viszont minden évben a befizetés 20%-át (maximum 130.000 Ft-ot) jóváírnak a szerződésen a befizetett adónkból, így ezzel is növekszik a megtakarításunkat, ami a következő években kamatozni is fog.

NYESZ: nyugdíj előtakarékossági számla, ami gyakorlatilag egy értékpapír számla minden előnyével és hátrányával együtt. Hátránya még a hozzáférhetősége, ugyanis nyugdíjra való jogosultság megszerzése után válik hozzáférhetővé, cserébe az éves befizetés 20%-át, maximum 100.000 Ft-ot jóváírnak a számlán minden évben.

Pénztárak: közös tulajdonságuk, hogy 20% adójóváírás jár a befizetések után, amit a pénztár számlán írnak jóvá a befizetett adónkból (maximum 150.000 Ft), és meghatározott célokra tudjuk felhasználni. Nyugdíjpénztár esetében nyugdíjra való jogosultság megszerzését követően válik elérhetővé, egészségpénztár vagy önsegélyező pénztár esetén azonnal felhasználható az egyenleg különböző termékek vásárlására/szolgáltatások igénybevételére.

Ahogy látszik, a megtakarítási termékek sokszínűek, mindegyiknek megvan az előnye/hátránya ezért magasabb fokú körültekintést igényel a kiválasztása. Ami viszont egészen biztos:

A megtakarítás a pénzügyi tudatosság fontos alappillérét képezi és legjobb barátja az idő. Nem véletlenül szokták mondani, hogy az idő pénz…